Ruimte voor verbeelding

 

Verbeeldingskracht is de motor van vooruitgang en een krachtige bouwsteen voor succes. Vorm een beeld van wat je wilt bereiken en er komt energie vrij die je helpt om beter te leren, creëren en te presteren. Het is een belangrijke katalysator voor vernieuwende ideeën en innovatie.

 

Met verbeeldingskracht breng je niet alleen je eigen prestaties tot grotere hoogtes. Je kunt er ook anderen mee overtuigen voor een plan of een nieuwe koers. Met een helder en krachtig verhaal spreek je tot de verbeelding en neem je mensen mee in jouw visie en missie.

Ruimte voor verbeelding is dus niet alleen belangrijk voor wetenschappers en kunstenaars. Ook voor ondernemers, marketeers en managers geldt dat veel goede ideeën en oplossingen voor problemen tot stand komen in de verbeelding.

Verbeeldingskracht is te trainen. Dat begint met inzicht in hoe het creatieve verbeeldings-proces werkt, welke technieken en methodes je daarbij kunt gebruiken, en welke mentaliteit daarbij gewenst is. Met 25 jaar ervaring in de creatieve en educatieve sector help ik, Cindy Mirande, mensen bij het ontwikkelen van hun verbeeldingskracht. Zodat ze een krachtige visie kunnen vormen op de toekomst.

Hoe schep jij ruimte voor verbeelding? Let’s talk!

 

Geïnspireerde groet, Cindy Mirande

 

meer lezen 0 Berichten

Het verhaal van connectico's: van individuele naar collectieve creativiteit 

Wanneer we het over creativiteit hebben, zijn we geneigd te denken aan een originele individuele actie. Maar wat als er meerdere mensen betrokken raken bij het creatieve proces? Is deze collectieve creativiteit dan slechts een optelsom van de creativiteit van de individuen? Of kan er een synergie ontstaan die meer is dan de som der delen?


Zelf heb ik de stap gemaakt van individuele naar collectieve creativiteit. Naast het vormgeven van verhalen in materie (beeld en ruimte) raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het vormgeven van menselijke interactie en kennisoverdracht. Mede aangewakkerd door een opdracht van een organisatie-adviesbureau. De opdracht? Een relatiegeschenk waarin de verbinding tussen mensen in netwerken, organisaties en samenwerkingsverbanden in de zorg werd gesymboliseerd. Hiervoor heb ik schakelbare mensfiguurtjes ontworpen waarmee zowel twee- als driedimensionale structuren kunnen worden gemaakt. Deze zogenaamde connectico’s zijn uiteindelijk het startpunt gebleken van een nieuwe richting waarin ik mensen, informatie en ideeën met elkaar ben gaan verbinden. Het verhaal dat ik in een tastbaar product had vormgegeven ben ik letterlijk gaan leven.


Tijdens het organiseren van het bijbehorende benefietevenement Club Connectico’s op eigen initiatief in 2007 (een ongewoon podium voor ondernemende mensen) heb ik kunnen ervaren hoe zo’n collectief proces in zijn werk gaat. En hier veel van geleerd. Ik heb mijn eigen kwaliteiten en valkuilen leren kennen en die van anderen. Want met enthousiasme alleen kom je er niet. Pas als je een daadwerkelijke verbinding aangaat met de ander onstaat er synergie. Je moet weten wat de kracht is van de ander en diegene de ruimte geven zijn eigen ding te doen. 


Uit onderzoek (taggar, s. 2002) blijkt dat collectieve creativiteit een synergetische werking heeft als individuen op een bepaalde manier samenwerken. Individuele creativiteit zorgt voor basismateriaal van nieuwe ideeën, maar het collectief bepaalt hoe dit materiaal zich ontwikkelt in collectieve creativiteit. Kortom, door samen te werken wordt een creatief proces versterkt. Ik had het geluk te mogen samenwerken met mensen die elkaar goed aanvulden. Een perfecte combinatie van denk-, daad-, gevoels- en besliskracht. Samen met een team van studenten, starters en ervaren ondernemers hebben we uiteindelijk een geweldig evenement neergezet. Een bonte mix van creatieve ondernemers afkomstig uit verschillende disciplines tilden het evenement naar een hoger niveau. Het concept gaf richting maar ook genoeg ruimte om er zelf een creatieve invulling aan te geven. Zo liepen er kunstenaars rond met interactieve t-shirts waarmee je met de connectico’s vier op een rij of boter kaas en eieren kon spelen. Dat kon ik zelf echt niet bedenken! Het resultaat kun je hier bekijken.


Nu zet ik mijn individuele creativiteit steeds meer in om mensen en organisaties te inspireren en te begeleiden in het ontwikkelen van hun (gezamenlijke) creativiteit, kennis en ondernemersschap. Volgens de principes van cocreatie: altijd in dialoog, met een gemeenschappelijk doel, op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid, in openheid en vertrouwen en tenslotte met een hoge dosis enthousiasme en focus op resultaat in een divers en interdisciplinair collectief. Want de tijdgeest vraagt om nieuwe wegen, werkwijzen en oplossingen. Anders leren denken, doen en samenwerken. Complexe problemen vragen om de inzet van collectieve creativiteit zodat we in kunnen spelen op de ingrijpende veranderingen die ons te wachten staan. In ons werk en in ons leven. Als individu en onderdeel van het collectief. En de connectico’s? Die gebruik ik nog steeds als gereedschap om dit proces te illustreren. Heb jij ook al de synergie van cocreatie mogen ervaren? Ik ben benieuwd naar jouw/jullie verhaal…

 

meer lezen 0 Berichten

Bevrijd van zekerheid

Als muzikant & ondernemer heb ik mij de kunst van het improviseren eigen gemaakt. Het ter plekke spontaan creëren of bedenken van concepten (lees: improviseren) is een vaardigheid die ik niet alleen als zangeres, maar ook in mijn ondernemers- en onderwijsactiviteiten inzet.

 

Wanneer je de behoefte hebt iets uit te willen drukken zul je ook bekwaam genoeg moeten zijn om die behoefte te kunnen vervullen. Ook dien je goed in het hier en nu te blijven en te luisteren naar wat je medemuzikanten aan het doen zijn. Het is een combinatie van lef, aanleg, luisteren, leren en veel oefenen.

 

Ook als docent en workshopleider heb ik een muzikale stijl van begeleiden. Wanneer ik mij voorbereid op een les of workshop leg ik de akkoorden en basisstructuur neer. Afhankelijk van de interactie met de groep speel ik dan in op specifieke behoeften en kleuren we samen het leerproces in. Net als een songwriter geef ik vorm aan structuur, ritme, dynamiek en zoek ik naar de harmonie binnen de groep.

 

Op dit moment ben ik betrokken bij het vormgeven van een decor- en belevenisconcept voor een congres met als thema ‘bevrijd van zekerheid’. Hoe mooi is dat: improviseren is letterlijk je kunnen bevrijden van zekerheid! Als verkenner van de tijdgeest (ik geef o.a. les in trendprognose en conceptontwikkeling) signaleer ik een omslag in hoe onze samenleving zich ontwikkelt: we moeten leren omgaan met onzekerheid en daarvoor is een nieuwe mindset nodig.

 

Onszelf opnieuw uitvinden om in te kunnen spelen op deze tijd van snelle veranderingen. Leren te improviseren, vertrouwen op ons eigen kunnen en weten waarin wij het verschil kunnen maken. Niet bang zijn om fouten te maken en ons overgeven aan de flow van het creatieve veranderingsproces, en daarbij kunnen vertrouwen op onze talenten en vaardigheden. Wanneer we ons overgeven aan deze vrije val bevrijden we onszelf van zekerheid en komt er ruimte voor nieuwe ideeën, werkwijzen en oplossingen en geven we vorm aan een nieuwe realiteit.

 

En jij? Aan welke zekerheden klamp jij je nog vast, wat weerhoudt jou van een vrije val?

 

pssst; laat je ook muzikaal inspireren door mijn song freefall.

 

Geïnspireerdegroet, Cindy Mirande

Synergizer @PLUG INspiration

meer lezen 0 Berichten

Wat is jouw bedoeling?

In het woord bedoeling schuilen meerdere betekenissen. Wat je wilt bereiken is er een van, maar ook intentie, je ergens op toeleggen, opzet, betekenis, bestemming en zin. Vooral dat laatste woord is interessant, want hiermee raken we de kern van waar veel mensen naar op zoek zijn. De ziel in ons werk, in ons leven. Maar hoe bereik je die bestemming? Wat is jouw bedoeling?

 

Met PLUG INspiration werken we met de vier elementen hoofd, hart, handen en ziel. Daarbij worden een aantal vragen gesteld: Wat is jouw kennis en kunde? Waar zit je passie & plezier? Wat is jouw kracht & kwaliteit? En tenslotte: waar zit jouw ziel & zin?

 

De eerste vraag is vaak makkelijk te beantwoorden, we kunnen allemaal wel oplepelen wat voor kennis en vaardigheden we in huis hebben. Passie en plezier lukt vaak ook nog wel, al merk je daar al dat dit niet altijd is verbonden aan wat je professioneel doet. Het gaat hier dan vaak om (familie)relaties en hobby's. Daar zit het eerste pijnpuntje: we koppelen werk los van ons plezier. Werken doen we om te overleven, plezier maken we om te leven. Was dat de bedoeling? En waarom kan dat niet samengaan?

 

Het benoemen van onze kracht en kwaliteit is nog moeilijker, want we hebben vooral geleerd bescheiden te zijn en worden voornamelijk gewezen op onze zwaktes. Denk maar aan je schoolrapport: die 10 is wel leuk, maar die 4 krijgt de meeste energie en aandacht: alle zeilen bij om dat om te vormen naar een voldoende. Herkenbaar? Voor veel mensen is het dan ook niet makkelijk om in hun kracht en voor hun kwaliteiten te gaan staan. En ook niet onbelangrijk: welke kernwaarden horen daarbij?

 

Bij de laatste vraag komen we helemaal met onze mond vol tanden te staan: want wat is in godsnaam onze bedoeling? Waarin maak jij het verschil? In je werk, je leven en als mens? Zijn er pasklare antwoorden? Dat zouden we wel graag willen natuurlijk. Bestemming bereikt. Maar om die bestemming te bereiken zul je op reis moeten gaan. De weg van de pionier bewandelen, een verkenningstocht aangaan.

 

Dat hoef je niet alleen te doen, want bij PLUG INspiration wijzen we je de weg. We zorgen voor een routebeschrijving, inspirerend reisgezelschap, proviand voor onderweg en veilig onderdak. Zodat je kunt bijtanken bij gelijkgestemden, die je kunnen wijzen op voetangels en klemmen, valkuilen en beren op de weg. Maar die je ook bevestigen in je kracht en kwaliteit, je een spiegel voorhouden, hun kennis en ervaring met jou delen. Dat is onze bedoeling, wat is die van jou?

meer lezen 2 Berichten

Heel hard aanmoedigen

Wat is jouw geheim? Een collega van de hogeschool waar ik lesgeef wilde dat wel eens weten. "Heel hard aanmoedigen!" Riep ik een beetje gekscherend. Maar in de kern is dat wel wat ik doe. Want wat gebeurt er als je mensen aanspoort en aanspreekt op hun sterke punten? Dan ontstaat de energie en het vertrouwen om te durven experimenteren. Zodat je je grenzen kunt verleggen en leert kijken naar  mogelijkheden, in plaats van beperkingen. Dan is er geen goed of fout, maar ruimte voor verbeelding. Dan is er geen ja maar, maar ja en... en dan ontstaan er mooie dingen. Ik heb het met eigen ogen zien gebeuren. En jij? Welke mogelijkheden zie jij? In je werk, in je leven, als mens? Waar maak jij ruimte voor je verbeelding?

meer lezen 2 Berichten